De Bandeja

De bandeja (uitgesproken als ‘bandega’ ) is misschien wel de meest voorkomende slag in padel, maar ook gelijk één van de de moeilijkste slagen in een wedstrijd. Dit omdat je de bal hoog naast je moet raken. Dit terwijl je meestal gewend bent om een bal boven je hoofd te raken. De techniek, het raakpunt en het doel van de slag is compleet anders dan de tennissmash.

Wat is de bandeja?

De letterlijke vertaling van ‘bandeja’ is ‘dienblad’. Het dienblad verwijst naar de manier waarop je het racket moet vasthouden. Hierdoor staat het racketblad open waardoor je de bal met slice zult raken. De bandeja is een verdedigende smash die je vanuit het midden van het veld speelt.

Het doel van de bandeja

Het doel van de bandeja is om de aanvallende positie vast te kunnen houden. Je speelt de bandeja altijd vanuit de transitiezone. Je bent tijdens het spelen van de bal namelijk uit positie door de lob die door de tegenstander is gespeeld. Uiteindelijk probeer je de bal zo diep mogelijk in het veld terug te brengen. Hoe langer de bal onderweg is, des te meer tijd je hebt om weer in positie te komen.

In 5 stappen naar de perfecte bandeja

  1. In een zijwaartse pas zorg je ervoor de je achter de bal staat zodra de lob wordt gespeeld.
  2. Bereid je racket naar achteren voor waarbij je arm nagenoeg in een hoek van 90 graden is.
  3. Probeer de bal te raken tussen schouder en hoofd hoogte waarbij je arm nagenoeg gestrekt is en het racketblad open staat. De bal raak je van hoog naar laag. Je wil de bal zo ver mogelijk achterin het veld plaatsen zodat de bal lang onderweg is.
  4. Laat het racketblad open staan bij de doorzwaai.
  5. Sluit weer aan naar de aanvallende positie zodat je weer in positie staat om het initiatief in de aanval te kunnen pakken.

Het balresultaat

Ben je in staat om een goede bandeja te spelen dan is het nu goed om te kijken waar je de bandeja naar toe speelt. Eerder hebben we al toegelicht dat je de bandeja zo diep mogelijk wil spelen om tijd te creëren. Hierdoor zul je een bandeja meestal diagonaal in het spel terugbrengen. De bal legt dan namelijk een grotere afstand af. Het spelen van een bandeja richting de hoek is daarom ook altijd een goede optie. De bal raakt 2 glaswanden en is daardoor langer onderweg. Daarnaast verliest de bal snelheid dankzij het glas.

Een tweede goede optie is om de bandeja te spelen op de middelste glaswand. Hierbij probeer je de bal tussen de twee tegenstander te spelen waarbij de 2e stuiter dichtbij het achterglas is. Hierdoor worden de tegenstanders uit hun positie gedwongen en wordt er dus ruimte gecreëerd.

Ook interessant:

.

Blijf up-to-date!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang al het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en updates over lessen.