Specifieke padelslagen

Padel kent een aantal specifieke padelslagen die enkel op een padelbaan worden ingezet. In dit berichten leggen wij de volgende padelslagen nader toe: de bandeja, de chiquita, de vibora, de bajada, de contra pared, en de ‘X3’.

De Bandeja

De bandeja is één van de meest voorkomende specifieke padelslagen. Tijdens het spelen van een rally zul je vaak in de situatie komen dat je een bandeja moet spelen. Het doel van de bandeja is om de net positie te behouden. Het is dus een verdedigende padelslag die wordt gespeeld vanuit de aanvallende positie. Speelt je tegenstander een lob dan probeer je de bal, door middel van een bandeja, uit de lucht terug te brengen zodat je in de aanval kunt blijven. De letterlijke vertaling van bandeja is ‘dienblad’. Je hebt je racket vast alsof je een dienblad vast hebt. Je raakt de bal tussen schouder en hoofd hoogte waarbij je racketblad open staat. Hierdoor kun je slice aan de bal meegeven en zal de bal laag van de glaswand afkomen.

Wil je meer weten over de bandeja? Bekijk ons bericht waarin we in 5 stappen uitleggen hoe jij een perfecte bandeja kunt spelen. Lees verder…

De Chiquita

De chiquita is een bal die je vanuit de verdedigende zone speelt met als doel om de aanval over te nemen. De chiquata is een trage bal die je laag over het net speelt richting de voeten van je tegenstander. Terwijl je deze bal speelt, loop je op naar de aanvallende zone. Je tegenstander kan een bal vanaf zijn of haar voeten alleen maar omhoog spelen over het net. Hierdoor kun je de bal gemakkelijk afmaken.

Wil jij alles weten over de Chiquita? Wij leggen het je uit in ons bericht over de chiquita! Lees verder…

De Vibora

De Vibora is een zeer aanvallende padeltechniek. Een vibora wordt geslagen zodra de lob van je tegenstander te kort is. Het racket blad gaat los langs de bal heen waardoor je veel rotatie aan de bal creëert. Een bal richting het glas zal dan amper meer terugkomen van het glas. Een vibora is een zeer complexe techniek waardoor je deze slag vooral bij ervaren padelspelers zult zien.

Meer weten over de vibora? Lees ons bericht en leer de vibora te spelen! Lees verder…

De Bajada

De bajada wordt gespeeld vanuit de verdedigende zone zodra de lob over je heen wordt gespeeld. De slag hoort zeker tot één van de meeste gespeelde specifieke padelslagen. Je zult deze slag in wedstrijden dan ook vaak tegenkomen. Een bajada kan worden gespeeld wanneer de bal hoog van de glaswand afkomt. Hierdoor kun je de bal in één streep laag over het net terugspelen. Een bajada is dus een aanvallende bal die vanuit de verdedigende zone wordt gespeeld.

Wil je de bajada ook zelf toepassen in je spel? Bekijk dan onze tips over de bajada!

De Contra pared

Bij padel mag je gebruik maken van je eigen glaswand. Heb je geen tijd om meer achter de bal te komen dan kun je de bal richting je eigen glas terug spelen. Dit doe je door de bal met snelheid omhoog tegen het glas aan te slaan. De Contra pared is het laatste redmiddel. Je kunt de bal namelijk moeilijk plaatsen waardoor je tegenstanders vaak een makkelijke bal terugkrijgen.

Wil je meer informatie over de contra pared? Lees alles over deze slag op onze speciale pagina over de contra pared!

De Kick Smash

De Kick smash of X3 (uitgesproken als ‘por tres’) is de slag waarbij de bal via het glas van je tegenstander uit de baan schiet. Dit is een technisch ingewikkelde slag en vooral weggelegd voor de zeer ervaren padelspelers. Bij een kick smash probeer je veel topspin aan de bal te geven zodat de bal hard en hoog van de wand stuitert. Vooral tijdens de professionele toernooien zie je dat deze bal veel gespeeld wordt. Zodra de lob te kort wordt gespeeld, speelt de aanvallende partij de por tres om zo de bal uit de baan te slaan. Uiteraard gaat de rally ook nog door buiten het spel. Kan de verdedigende partij de bal nog halen dan gaat het spel dus gewoon door. Echter creëer je natuurlijk wel veel ruimte omdat de verdedigende speler niet meer in het veld staat.

Wil je meer weten over de kick smash? Lees verder…

Wanneer speel je welke specifieke padelslag?

Dit is heel erg afhankelijk van de aankomende bal en je positie in het veld. Over het algemeen speel je een vibora en een X3 vanuit de aanvallende zone. De Bandeja wordt gespeeld vanuit de transitiezone. Dit is het gebied waar je nooit in wil stil staan. De Bajada, chiquita en contra pared speel je meestal vanuit de verdedigende zone.

In andere blogberichten leggen wij alle specifieke padelslagen nog verder uit waarbij we ook aandacht besteden aan de techniek van iedere slag.

Ook interessant:

Blijf up-to-date!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang al het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en updates over lessen.