De Bajada

De bajada is een zeer effectieve slag om vanuit de verdedigende zone dreigend te zijn en je tegenstander te verrassen. Wij leggen uit wat de bajada is en hoe je deze techniek kunt toepassen in je wedstrijden.

Wat is een bajada?

De bajada (uitgesproken als ‘bagada’) is een bal die je in een dalende lijn na een hoge stuiter van de glaswand terugspeelt. Het is een aanvallende techniek die je toepast om vanuit de verdediging je tegenstander te verrassen. De techniek lijkt veel op de bandeja. Het grote verschil is dat de bal bij een bajada van achter je komt.

Wanneer gebruik je deze techniek?

In een rally worden er normaal gesproken veel lobs gespeeld. Een lob die te kort is wordt door de aanvallende partij als een bandeja uit de lucht gespeeld. Een lob die over de aanval heen valt wordt vaak weer teruggespeeld als een lob. Hierdoor wordt het spel erg voorspelbaar voor je tegenstander. Dit is het juiste moment om de bajada in te zetten om zo je tegenstander te verrassen.

Waar plaats je de bajada?

Waar je de bal plaatst is afhankelijk van de positie van je tegenstander. Het is belangrijk dat je de bal laag over het net terug speelt. Vaak wordt ervoor gekozen om een bajada door het midden te spelen om zo je tegenstander aan het twijfelen te brengen. De aanvallende spelers weten dan namelijk niet wie de bal hoort te pakken. Echter kan de bal ook geplaatst worden richting de vrije ruimtes die worden open gelaten door je tegenstander.

In 4 stappen tot een bajada

  1. Zorg ervoor dat je achter de bal staat en dat de bal hoog van het glas stuitert.
  2. Bereid je racket hoog voor en houdt ruimte tussen jezelf en de bal.
  3. Zet je lichaamsgewicht in de bal en raak de bal tussen schouder en hoofd hoogte in een dalende lijn naar beneden waarbij het racket blad deels open staat.
  4. Laat het racket open staan bij de doorzwaai.

Ook interessant:

Blijf up-to-date!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang al het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en updates over lessen.