De Kick Smash (X3)

De kick smash is misschien wel de moeilijkste slag in padel, maar ook gelijk de meest spectaculaire bal! In dit bericht leggen wij uit hoe je deze techniek in jouw wedstrijden kunt toepassen.

Wat is een kick smash?

De kick smash wordt in het Spaans X3 (uitgesproken als ‘por tres’) genoemd. In de naam ‘X3’ wordt verwezen naar de hoogte van de glaswand waar de bal uit moet stuiteren. De glaswanden zijn namelijk 3 meter hoog m.u.v. het gaas.

Deze aanvallende techniek is de slag waarbij de bal via de achterwand van je tegenstander uit de baan schiet. Dit komt namelijk door het effect wat aan de bal zit en door de hoek van waaruit de bal wordt gespeeld. Het is een technisch ingewikkeld slag en daardoor vaak alleen weggelegd voor de ervaren padelspelers.

Hoe speel je een kick smash?

Een kick smash wordt gespeeld met veel top spin zodat de bal hoog van de achterwand af stuitert. De bal wordt gemikt op glaswand 3 of glaswand 4 waarbij de bal zo hoog mogelijk op deze wand moet stuiteren. Je probeert de bal op het hoogste punt boven je hoofd te raken. De bal probeer je ver voor in het veld te laten stuiteren zodat de bal ook hoog op de glaswand terecht komt.

Wat is het voordeel van de kick smash?

Het spel gaat door ook als de bal buiten de kooi vliegt. Dit betekent dat de tegenstander de bal dus nog terug mag spelen als de bal uit de kooi gespeeld wordt. Wat is dan het voordeel van de kick smash? Je creëert veel ruimte door de tegenstander buiten de kooi te dwingen om de bal te verdedigen. Hierdoor behoudt je het initiatief in de rally en is de kans op het maken van een punt dus groter.

Ook interessant:

Blijf up-to-date!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang al het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en updates over lessen.