Verdedigen in de hoeken

Het verdedigen in de hoeken is een moeilijke aspect bij padel. Veel spelers kiezen er daarom voor om de bal voor de glaswand terug te spelen. In deze les leggen wij uit hoe je het verdedigen van de hoeken kunt aanleren bij zowel beginners als gevorderden.

De aankomende bal

In een rally moet je proberen a.d.h.v. de aankomende bal te bepalen welke keuze je gaat maken. Je kunt ervoor kiezen om de bal voor de wand te spelen, op zij te stappen of te gaan draaien. Het inzicht en vermogen om op basis van de aankomende bal een goede keuze te maken, is gelijk ook het moeilijkste aspect van het verdedigen van de hoeken. Er zijn namelijk verschillende aspecten van belang bij de aankomende bal. Zo spelen de richting, rotatie, snelheid en lengte van de bal een rol. Een bal met veel snelheid en weinig rotatie zal makkelijker te verdedigen zijn vanuit de hoek. Een aankomende bal met veel snelheid en veel rotatie is al moeilijker te verdedigen, omdat de bal lager van de wand af komt. Een bal met veel diepte, weinig snelheid en veel rotatie is zeer moeilijk te verdedigen.

Wanneer kies je voor draaien?

Dit is afhankelijk van de aankomende bal, maar ook van de voorkeur van jezelf. Je kan de voorkeur hebben voor het draaien. Dit is dan ook goed om te blijven stimuleren. Je kunt als speler het beste ervoor kiezen om te gaan draaien als de bal weinig rotatie heeft. Daarnaast is het afhankelijk van de hoek waarin de bal wordt gespeeld. Een speler die namelijk kan draaien met de bal mee zodat de bal terug gespeeld kan worden met de forehand, is een goede keuze. Draaien naar de backhand is daarnaast minder logisch. Door op zij te stappen kan deze speler de bal namelijk met de forehand terugspelen. Over het algemeen wordt er gekozen voor de draai als de bal vlak wordt gespeeld. De bal stuitert hoog van de wand terug waardoor je ook tijd hebt om te draaien.

Kan ik beter draaien of op zij stappen?

Dit heeft sterk te maken met je eigen voorkeur. Het nadeel van draaien, is dat je geen zicht hebt op het speelveld. Door op zij te stappen houd je wel het overzicht. Echter kun je niet bij iedere bal opzij stappen, omdat de bal te ver richting glaswand 3 stuitert. Daarnaast kun je door middel van draaien vaak al een aanvallende bal terugspelen. Dit is helemaal het geval als je kunt draaien naar je forehand.

De vertrekkende bal

Als de aankomende bal richting glaswand 3 gaat dan zal de vertrekkende bal altijd diagonaal terug moeten worden gespeeld. Je wordt namelijk uit positie gebracht en staat daardoor meer gesloten om de bal ook rechtdoor te kunnen spelen. Kies er daarom voor om de bal diagonaal te spelen.

Kies je er voor om te draaien dan liggen de keuzes meer open. Hierboven hebben we al aangegeven dat je draait bij aankomende ballen die hoog van de wand afkomen. Door het draaien kom je in een goede positie waarin je de bal vaak aanvallend kunt wegplaatsen in het veld. De vertrekkende bal kan dan overal naar toe worden gespeeld.

Interessante bronnen:

Blijf up-to-date!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Ontvang al het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en updates over lessen.